Thuiswerken: Hoe voorkom je klachten?

Het RIVM heeft geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken, helaas heeft de meerderheid niet een geschikte kantoorplek in huis. De meeste mensen werken aan de keukentafel, die vaak niet geschikt is om aan te werken. Dit zorgt ervoor dat veel mensen last krijgen van nek-, schouder- en/of rugpijn.

Hoe moet je dan wel zitten? Hieronder volgen een paar tips

Houding
Zet een bureaustoel neer indien mogelijk

  • De armen moeten vlak liggen. Indien de polsen hoger dan de ellebogen uitkomen, dient u de stoel te verhogen.
    Heeft u geen bureaustoel? Verhoog de zitting van de stoel door er een stevig kussen op te leggen of iets onder de poten te plaatsen.
  • De voeten moeten plat op de grond liggen. Lukt dit niet doordat u de stoel heeft verhoogt? Zoek dan een attribuut wat u onder de voeten kan leggen. Zorg dat de knieën in een hoek van 90 graden geplaatst zijn.

Computerscherm
Velen werken met een laptop, wat inhoudt dat er niet gespeeld kan worden met de schermhoogte en positie van het toetsenbord. Een extern beeldscherm, muis en toetsenbord, dat aan de laptop gekoppeld kan worden kan uitkomst bieden.

  • De bovenrand van het beeldscherm moet op ooghoogte worden geplaatst
  • Het toetsenbord is vlak voor het lichaam geplaatst
  • De muis is gepositioneerd naast het toetsenbord*

Zorg ervoor dat bij het afwisselen van het toetsenbord en de muis, de schouder in dezelfde positie blijft.

Bewegen
Beweging is erg belangrijk, het vaak wisselen van positie zorgt ervoor dat alle bindweefsellagen (lagen vanaf je huid tot aan de spieren) in beweging blijven. Het voordeel hiervan is dat de lagen niet vast kunnen gaan zitten waardoor er minder stijfheid in het lichaam ervaren wordt. Zet iedere 20 minuten een wekker om even te staan en probeer bij elke keer dat je telefoneert te lopen.

Ik heb toch klachten gekregen, wat nu?
Wanneer je toch klachten hebt gekregen, is het beste om een van de fysiotherapeuten te raadplegen, zij zal tijdens een videoconsult advies op maat geven.